payoff
Naam event

Borrel netwerkevenement 6 april 2016

Netwerkevenement M&A aan de Maas i.s.m. M&A Community

Woensdag 6 april jl kwamen bedrijven, private equity-investeerders en M&A-professionals bijeen tijdens het M&A Forum om hun kennis te delen. Het evenement was een initiatief van M&A aan de Maas en M&A Community.

Buy-Out Managers aan zet

In Nederland zijn op dit moment veel bedrijven rijp voor een overname door het management. David de Buck (Intertrust), Ronald van der Mark (Action) en Gert van de Weerdhof (Wehkamp) hebben bewezen dat een managementbuy-out (MBO’s) kan leiden tot groot succes.

Er liggen veel mogelijkheden voor buy-out managers. Zo wil bijna de helft van de mkb-ondernemers in Nederland zijn bedrijf wel verkopen als er een goed bod voorbij komt, zo blijkt uit de Bedrijfsovername Monitor die afgelopen oktober werd uitgevoerd door onderzoeksbureau SAMR. Daarnaast zetten veel grote bedrijven, zoals Philips, Unilever en AkzoNobel onderdelen in de etalage die niet tot hun core business horen.

De beste kandidaten om deze ondernemingen over te nemen zijn vaak het zittende management - in samenwerking met een private-equity-investeerder als grootaandeelhouder. Dat bewijzen de succesverhalen die de laatste jaren zijn geboekt met MBO’s. Zo bracht CEO David de Buck ‘zijn’ Intertrust naar de beurs, nam directeur Ronald van der Mark na 5 jaren van harde groei afscheid van Action en verkocht CEO Gert van de Weerdhof voor een goed bedrag webshop Wehkamp door.

Een MBO kan echter ook eindigen in een nachtmerrie. Een te optimistisch toekomstbeeld, te hoog overnamebedrag en ruzie met financiers zijn veel voorkomende fouten. Veel managers weten zelfs niet eens waar zij moeten beginnen en haken om die reden al af als een kans zich voordoet.

Tijdens het M&A Forum werd antwoord gegeven op de belangrijkste vragen die spelen bij een MBO. Verschillende sprekers deelden hun praktijkervaring, waaronder een buy-out manager, private-equity-investeerder, M&A-advocaat en corporate finance adviseur. Hoe vind je een investeerder die bij je past? Welke afspraken maak je met financiers? En hoe ga je om met het verkopende MT, de DGA of aandeelhouder?


Met o.a. Willem Jan Rote (Uniekaas), Robert de Boeck (Antea Participaties), Axel Fuhri Snethlage (DB&S), Patrick Polak (Newion Investments), Marius Coebergh (De Hoge Dennen Capital) en Nathalie van Woerkom (AKD). Ruben Munstermann (Alex van Groningen) trad op als moderator.